Peperomia
pellucida Korth ជាបន្លែម៉្យាង
ដែលប្រជាជនខ្មែរយើងនិយមហៅថា ក្រសាំងទាប
ដែលងាយស្រូលរកបំផុតនៅប្រទេសយើង ព្រោះវាដុះដោយមុនចាំបាច់ដាំ។
វាច្រើនដុះនៅ
តាមដីដែលមានសំណើម ដូចជាដុះតាមគុម្ពផ្កា ក្នុងសួនបន្លែ
តាមកៀនកោះដែលសើមត្រជាក់ដូចជាម្ដុំជិតពាងទឹក នៅទីជនបទជាដើម។
បន្លែនេះមានកម្ពស់ ពី១៥ ទៅ ៣០ សម ដើមវាស្រួយហើយមានពណ៌សថ្លា
ចំណែកស្លឹកវិញពណ៌បៃតងភ្លឺ
និងរសជាតិប្រហាក់ប្រហែលនឹងត្រកួន។ក្រសាំងទាបនេះអាចយកមកធ្វើម្ហូបបានយ៉ាងឆ្ងាញ់ពិសា
ដែលជាទូទៅខ្មែរយើងនិយម ឆាត្រឡប់ជាមួយសាច់គោ ឬត្រលប់ខ្លាញ់
ជ្រលក់ទឹកម្រេច។
ក្រៅពីអាចធ្វើម្ហូបយ៉ាងឆ្ងាញ់ពិសា
ហើយនោះក្រសាំងទៀបក៏មានអត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព សម្រស់ និង
ការពារព្យាបាលពីជំងឺផងដែរ ដោយសារ វាមានផ្ទុកជាតិ វីតាមីនសេ
និងបេតាការ៉ូទីន ខ្ពស់ ។ ស្លឹកមានសារធាតុ TRINIDATE
ដែលច្រើនយកមកប្រើជាថ្នាំត្រជាក់ ។
នៅតាមប្រទេសអភិវឌ្ឍន៍មួយចំនួន
បានធ្វើការស្រាវជ្រាវ ហើយយកក្រសាំងទាបច្នៃជាឱសថ មកប្រើ ដើម្បី
បន្ថយកូលេស្ដេរ៉ូលក្នុងឈាម
។ចំណែកឯស្លឹកក្រសាំងទាបវិញគេយកមកបុកពូតយកទឹកពិសាដែលជួយបានច្រើនមុខដូចជា
Comments
Post a Comment